Dutch Christian SGP Blog Culture vs Madonna

On: September 7, 2006
Print Friendly, PDF & Email
About Twan Eikelenboom
One of the first Masters of Media to crawl upon this blog (2006/2007)! Still following (and at times contributing) to this great project. Working at Dutch sectorinstitute for e-culture Virtueel Platform. Special interest in stories resulting from new media product use (think: sat nav gone wrong) and independent gaming. Also blogging at http://newmw.wordpress.com

Website
http://newmw.wordpress.com    

Although blogs do provide coverage of the struggle of the SGP youth (the most conversative Dutch Christian party), this seems to be a one-sided debate.

The news is clearly stated on the (static) website of the SGP youth (except on sundays), but on the majority of the Dutch blogs there doesn’t seem to a be a single good word for the actions of the Conservative Christian youth of the SGP just a couple of days before her concert in the Amsterdam Arena. Their actions include the sueing of Madonna for the part of the show in which she is hanging on the cross. (Rest of the post in Dutch)

Van marco h op :2006-09-04 18:42:32
Ik vind het maar stom dat ze het kruis moet misbruiken om haar boodschap door te geven en hoop dat ze een beste prent krijgt vanwege “godslastering”. Kan ze niet met iets originelers komen? Maar goed… ik zie dat ik hier de enige ben met deze mening…
(Bron: Reacties RTL.nl)

Hoewel blogs berichten over de strijd van de SGP jongeren tegen het concert van Madonna, lijkt dit over het algemeen een eenzijdig debat te zijn. Het nieuws staat duidelijk op de website van de SGP jongeren (behalve op zondag, maar gelukkig is er ook nog het cache van Google) en verder zijn er op de blogs weinig positieve woorden over voor de actie van de Christelijke jongeren. De reactie van marco h op een nieuwsbericht van RTL lijkt dan ook representatief voor de verhoudingen.

Weinig Christelijke blogs gaan in op de nieuwsberichten rondom het concert in Amsterdam. Er zijn er wel een paar te vinden, kijk daarvoor op de del.icio.us (tag Christenen)

Ten eerste is dit lage aantal te verklaren omdat Christenen die over het geloof bloggen hoofdzakelijk over hun persoonlijk (en ook vooral politiek) leven bloggen en geloof daarin geweven wordt. Zij laten de nieuwsdebatten, als het geen onderdeel is van hun leven, links liggen. De taak van de blog als dagboek wordt hierdoor bevestigd. Meer voorbeelden ook op de del.icio.us

Ten tweede zijn de Christenen die het debat aan zouden moeten gaan over dit onderwerp, de conservatievere Christenen, haast onvindbaar in de blogosphere. Ze zijn zeer terughoudend met het gebruik van computers en het World Wide Web, en zullen daarom qua kennis van blogs niet op de hoogte zijn en niet kunnen deelnemen aan het debat over nieuwsonderwerpen.

Het is naar mijn mening niet een bewust onttrekken aan het debat, maar het onbewust zijn van het debat in de blogosphere. Groeperingen en culturen die zich onttrekken aan de blogosphere, zijn door hun afwezigheid wél degelijk onderdeel van diezelfde blogosphere. Het onttrekken typeert juist deze groepering, en is dé eigenschap. Deze groep kan dus zeker wel onderzocht worden in verband met de blogculturen.

Tags:

Comments are closed.