Blogvergelijking [in het nederlands]

On: September 23, 2007
Print Friendly, PDF & Email
About Laura van der Vlies
Laura van der Vlies is currently a New Media master student at the University of Amsterdam. After finishing the New Media bachelor program and finishing the propedeuse year CMD at the Willem de Kooning Academie in Rotterdam, this is the year to finally really learn the inside of new media today. This summer I participated in the Digital Methods Initiative. This really made me learn to use knowledge in a different way. With interests in the topic of journalism on the web and certain forms of censorship I hope to make valuable contributions to this blog.

Website
http://www.lauravdv.nl    

Juist omdat er zoveel verschillende soorten blogs zijn, met ook verschillende onderwerpen, vormen en doelen, hier een vergelijking tussen 5 blogs. [in het nederlands geschreven omdat het [bijna]alleen maar Nederlandse blogs zijn. ] De achterliggende vraag hierbij is of het onderwerp van een blog verschil maakt in de keuze van uiterlijk en indeling. Er is enkel gekeken naar de visuele kant van de blogs en niet de inhoud.

Burorenkema.nl:
– Blog met kritische filmpjes over allerlei onderwerpen.
– Visueel een hele mooie site. Wordt ook heel regelmatig geupdate. Wel op een manier dat het uiterlijk hetzelfde blijft maar met kleine veranderingen.
– Indeling handig. ‘Boven de folt’ altijd het eerste bericht, en hieronder de meest recente andere berichten.
– nadeel: de rechterkant is een beetje vreemd ingedeelt. Het eerste stuk is heel groot ‘van de makers’ en is dus eigenlijk een soort reklame. ‘Dossiers gemist’ is ook vrij groot aanwezig waardoor je minder snel naar de ingezonden stukken kunt, welke toch het meest belangrijk zijn als je andere dingen wilt zien.
– Wel reklame op de site, maar niet heel overdreven waardoor de aandacht van de posts niet wordt afgeleid.
– De comments onder de filmpjes als je er naar gekeken hebt, maar pas best ver naar onderen. Ze nemen veel plaats in ook al zijn het maar korte comments.

Deepjournal.com:
– Blog over al het nieuws achter het nieuws. Vooral nieuws over amerika en irak. Maker van blog hierdoor ook bekend geworden in zijn ‘veld’.
– Duidelijk dat het een veel serieuzere blog is. Dit aan kleuren te zien en rustige indeling. Is verder ook geen reklame aanwezig die kan afleiden. Zelfde indeling als normale blog. In het midden de berichten, nieuw bovenaan. Klein gedeelte en er op drukken om alles te lezen. Aan de rechter kant een aantal ‘topstories’.
– Site zit niet helemaal goed in elkaar omdat de twee archieven vrijwel hetzelfde bevatten en ook nog eens hetzelfde als de topstories.
– Goed dat er bovenin een verdeling zit in onderwerpen. En dit niet in de vorm van een tacloud maar gewoon de meest belangrijke onderwerpen en die ingedeeld. DIt ook een manier.

Frislicht.com:
– Site met berichten over leuke en nieuwe dingen in de reklame. Laatste tijd niet meer geupdate, maar site bestaat nog steeds.
– Ziet er heel simpel uit, maar wel overzichtelijk. Gewoon aan linker kant alle berichten en aan de rechter kant de andere dingen die je zou willen lezen. Alleen een beetje vreemd dat ze eerst de redactie ed. neerzetten en daaronder pas de eerdere berichten. Dit beter omdraaien want berichten zijn belangrijker.
– Het werkt niet goed dat de posts vrij lang zijn op de voorpagina. Ze worden niet afgebroken en dit veroorzaakt veel scrollen. En is namelijk niks waar je op kunt drukken zodat de post langer wordt. DIt is het gewoon en er staat alleen links bij. Dit houdt het op een andere manier ook wel weer overzichtelijk.

Denieuwereporter.nl:
– Blog met allerlei stukken over journalistiek in de nieuwe media en andere dingen.
– Veel professioneler dan de voorgaande sites.
– Indeling: nieuwste post vooraan. Daaronder de laatste 10 bijdragen. Dit vind ik heel overzichtelijk. Je ziet de datum er achter staan en ook meteen een link naar het archief als je andere dingen wilt zien. Hieronder zijn de laatste tien berichten dan ook nog eens getoond. Dit is opzich wel goed, maar misschien een beetje overbodig. Je ziet ze daar toch al staan en anders moet je sowieso naar beneden scrollen. Misschien is het beter om daar die dingen neer te zetten van ergens anders op internet.
Aan de linker kant staan alle mensen die meewerken, de categorieen [die wel iets groter mogen!] en nog een aantal andere dingen. Goed gerangschikt, de belangrijke dingen boven aan en de minder belangrijke onderaan.
Aan de rechter kant aanraders op internet ergens anders. Dit is veel de groot aanwezig! Door de grijze achterkant wordt daar meteen je aandacht naar getrokken terwijl het hier niet gaat om de inhoud van de site zelf. Dit is dus niet goed. Verder aan deze kant nog aan aantal dingen die wel aan die kant horen.
Bovenaan de tagcloud. Naar mijn idee heel goed want uit eigen ervaring weet ik dat ik hier juist wel gebruik van maak. Je kunt hem zelf groter en kleiner maken. Hieronder de naam, niet de groot maar door de kleur wel duidelijk.
– Posts gewoon goed ingedeeld, posts eronder en de mogelijkheid om op de schrijver te drukken voor meer informatie.

Geenstijl.nl
– Website met hele kritische berichten over alles wat er in Nederland en in het buitenland gebeurd. Vaak in het nieuws door controversieele acties.
– Site niet heel overzichtelijk. Wel in het midden alle berichten en de nieuwste bovenaan. Kleuren wel duidelijk. In het artikel zelf de links duidelijk in een andere kleur. Indeling ook vaak hetzelfde. Aan de rechter kant links naar andere sites van Geenstijl.
– Vrij veel reklame te vinden. De hele bovenkant van de site is zelf een reklamebalk met de naam van de site erin. Vaak beweegt deze ook nog eens. Dit leidt nogal af van het geheel en daarom komt de naam ook veel minder naar voren.
– Wel leuk dat de links naar dingen in de rechter bovenhoek staan. Dat komt niet vaak voor en is niet de meest voor de hand liggende keuze.
Qua indeling is de site goed en door de kleuren aan de ene kant wel overzichterlijk maar aan de andere kant ook weer een stuk minder.

Er is uit dit kleine vergelijk een aantal dingen op te maken. Allereerst heeft het onderwerp van de blog zeker invloed op het uiterlijk. Een site als Deepjournal heeft een veel serieuzer uiterlijk qua kleur en vorm dan Geenstijl, een site die een hele andere doelgroep heeft en ook bekend staat veel minder serieus te zijn. Een tweede ding dat opviel is dat een blog die ‘serieuzer’ is ook minder gebruik maakt van reklame. Zo is bij Deepjournal en Denieuwereporter [bijna] geen reklame te vinden, en bij Geenstijl en Burorenkema weer wel. Een derde punt is dat een site die er leuk uit niet altijd ook logisch in elkaar hoeft te zitten. Burorenkema ziet er visueel heel aantrekkelijk uit, maar de indeling is niet heel logisch en ook zijn berichten niet makkelijk terug te vinden. Ook Geenstijl heeft een aantal niet logische plaatsen voor links en ook hier zijn berichten niet makkelijk terug te vinden. Een site van Frislicht is visueel weinig uitdagend [wat naar mijn idee de site ook juist wel weer aantrekkelijk maakt] maar is wel goed ingedeeld en overzichtelijk.

Comments are closed.